Aldrig någonsin har så många svenskar drabbats av näthat i olika former, media är fyllt till bredden på obehagliga exempel. Näthat kan ta sig många former. Allt ifrån nedsättande kommentarer, rasism, sexism och rena dödshot. Ett annat internetrelaterat fenomen som ökat drastiskt är ID-kapningar. MySafety, ett företag i säkerhetsbranschen, vet detta bättre än de flesta och nyligen fick företaget sina farhågor bekräftade. MySafety besällde en undersökning från TNS Sifo för att ta reda på omfattningen av identitetsstölder samt hur medvetna svenskarna är när det kommer till denna fråga.

För mySafety var resultaten nedslående, bara det senaste året har antalet ID-kapningar ökat med 40 procent bland unga vuxna. MySafety har sedan länge ett tryggt internet som en av sina kärnfrågor. I slutändan är det en demokratifråga. Samhällsdebatten sker numera på internet och om människor är rädda för att uttrycka sina åsikter på grund av hot och trakasserier leder det i slutändan till ett urholkat debattklimat. Visst kan mySafety erbjuda effektiva tjänster som till exempel DigitalSkydd men i slutändan krävs det djupare förändringar.

En bortglömd fråga?

 

MySafety tycker att frågan inte får det utrymme den förtjänar och det gäller både makthavare, rättsväsendet och mediaaktörer. För mySafety är det en självklarhet att vi måste använda oss av en brottsförebyggande politik även på internet. Myndigheter måste bli bättre på att gripa in innan ett brott begås istället för att som nu när brottet redan är begånget. När det gäller den ”icke-virtuella” världen finns redan en sådan politik, tiden är mogen att applicera en liknande politik även online.

Ett förslag mySafety propagerar för gäller kommentarsfälten på våra stora tidningars sajter. Sveriges stora kvälls- och dagstidningar har alltid haft en grundmurad roll i den svenska samhällsdebatten. På grund av alla de rasistiska och sexistiska påhopp som florerade i dessa tidningars kommentarsfält när de började publiceras på nätet stängdes denna funktion snabbt ner. MySafety anser att tidningarna agerade förhastat. Istället föreslår mySafety att kommentarsfälten öppnas igen, denna gång med effektiv moderering samt ett förbud mot anonyma kommentatorer. MySafety tror att detta skulle leda till att folk som numera befinner sig på mindre nogräknade internetsidor i brist på bättre alternativ skulle återvända.

Ett annat förslag mySafety har lagt fram gäller de sociala mötesplatser på internet som blivit allt mer centrala i våra liv, till exempel Facebook. Som om vår veka lagstiftning på området inte vore nog är dessa sidor ofta baserade i utlandet vilket gör det svårt att komma åt det som skrivs där. Något som mySafety märker av när man dagligen möter förtvivlade kunder. Det har visserligen blivit något bättre på senare tid då några av dessa företag inlett samarbete med svensk polis men mySafety anser att det finns mer att göra. Inte bara måste företagen ta tag i frågan men mySafety tycker det är hög tid att politiker och rättsväsendet tar tag i frågan. Även när det kommer till näthat tycker mySafety att polisen måste skärpa sig. Allt för ofta möter mySafety kunder som fått förundersökningar nedlagda efter en dag i ”brist på bevis”.

Gem